Sosiaalinen media ja verkkomarkkinointi hevosalalla

Artikkeli on tehty alun perin englanniksi kv-liiketalouden kurssitehtävääni varten.

Maailmamme muuttuu koko ajan kohti digitalisaatiota, joten on vain ajan kysymys, milloin jokaisen toimialan on muutettava käyttäytymistään samalla. Myös ratsastusseurojen ja eri maiden hevosväen on täytynyt ottaa askel digitaaliselle puolelle. Kaikki ratsastusurheilu liittyy tavalla tai toisella rahaan ja ainakin tämän lajin visuaalisuus vaatii sen esilletuomista mahdollisimman näyttävänä. Tämä on tapa houkutella lisää sijoittajia, uusia hevosomistajia ja kasvattajia hevosurheilun puolelle. Tässä postauksessa käsittelen sosiaalisen median ja verkkomarkkinoinnin käyttöä hevosalalla ja sitä, miten näitä kanavia käytetään tuottojen kasvattamiseen kaikissa lajeissa.

Hevosurheilun maailma voidaan jakaa muutamaan isompaan lajiin. Euroopassa suurin toiminta painottuu raviurheiluun. Aktiivisimmat maat ovat Ranska, Italia ja Ruotsi, minkä jälkeen tulevat Norja ja Suomi. Palkintojen yhteissumma on vuosittain noin 485 miljoonaa euroa. (Suomen Hippos ry 2019) Raviurheilua toiminnaltaan muistuttavat laukkakilpailut, jotka ovat suosituimpia Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Australiassa. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö legendaarinen Triple Crown olisi maailman seuratuin kilpailu, jota on ratsastettu vuodesta 1919 lähtien. (CNN Library 2013) Hevosurheilun kolmas alue ovat nk. olympialajit, eli koulu-, este- ja kenttäratsastus. Näitä pidetään yleensä perusratsastuslajeina ja ne ovat tietysti myös suosituimpia harrastuslajeja ympäri maailmaa. Suomessa talleilla vierailee vuosittain 140 000 – 160 000 ratsastajaa ja vuonna 2018 45 000 oli myös Suomen Ratsastusliiton jäseniä. (Suomen Ratsastajainliitto 2019) Ei ole yllätys, että hevosalan ytimessä virtaa paljon rahaa. Hevoset ovat kalliita ja korkeammille tasoille tultaessa, ne ovat monelle ensisijainen tulomuoto.

Hevosurheilun liiketoimintasuunnitelma

Kuten kaikilla muillakin toimialoilla, ratsastusalallakin on tärkeintä saada voittoa. Ei ole mitään järkeä johtaa yritystä, joka ei tuota taloudellista hyötyä yrittäjälle. On kuitenkin olemassa sanonta, että hevosihmisillä uskonto on kymppi ja matikka nelonen. Valitettavasti Suomessa ja muualla Euroopassa on yleistä, että ihmiset aloittavat talliyrityksensä vain tarjotakseen itselleen mahdollisuuden harrastaa paremmin. Liiketoimintasuunnitelma saattaa tuntua toimivalta paperilla, mutta myöhemmin ilmenee ongelmia. Esimerkiksi Euroopan unioni on tiukentanut hevostalleihin liittyviä määräyksiä. Vuonna 2014 tuli uusia ohjeistuksia hevosten ja asiakkaiden tiloista. (Hevostietokeskus 2011) Se sai monet yrittäjät arvioimaan uudelleen investointeja tallitilojen uusimista varten. Erikoistumisesta on tullut ainoa tapa selviytyä erittäin kilpailuhenkisellä alalla. Yrittäjät joutuvat keksimään lisää temppuja saadakseen etumatkaa muihin nähden.

Yksi näistä visionääreistä on Turun lähellä sijaitseva Rohan Tallit. He tarjoavat keskiaikaisia ​​hevosesityksiä, joihin kuuluu ritareita ja turnauksia. Rohanin ratsastajat esiintyvät yleensä tietyillä messuilla tai tapahtumissa, mutta on myös mahdollista vierailla heidän tallillaan ja saada historiahenkisiä ratsastustunteja. Opettajat ovat historiallisen ratsastuksen Euroopan mestareita, joten nämä ihmiset tietävät mitä tekevät. (Rohan Tallit 2019a) Rohan Tallit ovat hyvä esimerkki hevosalan arvoista: tee mitä rakastat ja ansaitse samalla elantosi. Heillä on ainutlaatuinen toimintamalli, joka vie heitä eteenpäin ja antaa kuluttajille jotain, mitä he eivät todellakaan ole vielä kokeneet. Ja kun heillä on ominaisuus, joka on hyvin visuaalinen, he pystyvät hyödyntämään sitä elokuvissa ja TV-tuotannossa. (Rohan Tallit 2019b)

Sosiaalisen median voima

Nykyään markkinoinnissa on enemmän sääntö kuin poikkeus hyödyntää sosiaalista mediaa. Sama ilmiö on saapunut myös hevosalalle. Hevosten suhteen sosiaalista mediaa on melko helppo soveltaa kaikin tavoin sen ollessa näyttävä eläin. Pelkästään ​​Instagramissa on miljoonia ja taas miljoonia julkaisuja hashtagilla #equestrian ja #ratsastus. Vertailun vuoksi, hashtagilla #icehockey on huomattavasti vähemmän.

Sosiaalisen median kanavat tavoittavat ja yhdistävät miljoonia ihmisiä päivittäin. Nämä sosiaalisen median alustat ovat nopeaan ja tehokkaaseen sisällön jakamiseen niille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin mekin. Jälleenmyyjille sosiaalinen media on tapa tehdä markkinointia, josta saa konkreettista dataa. Heidän on julkaistava asiakkaille tärkeistä asioista ja saada heidät interaktiiviseksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi julkaisun edelleen jakamista, kommentointia tai tykkäämistä. Some on uusi viidakkorumpu, joka kertoo asiat ensimmäisenä. (The Balance Small Business 2019) Sisällöntuottajat ja sosiaalisen median vaikuttajat ovat merkittävä osa markkinoinnin palapeliä. Tutkimukset osoittavat, että 81 % blogin lukijoista on kiinnostunut vaikuttajan edustamista tuotteista ja 55 % tekee ostopäätöksen vaikuttajan ehdotuksesta. (PING Helsinki 2017) Tietysti tämän oston volyymi on ratsastuspuolella paljon pienempi kuin vaikkapa kauneuden tai muodin puolella.

Yhteenvetoa

Mitä tulee verkkomarkkinointiin hevosurheilussa, on minulla siitä omaa kokemusta. Vuonna 2015 perustin Suomeen uuden konseptin nimeltä Playsson.net – sivuston, joka yhdistää sosiaalisen median ja hevosurheilun. Siitä on kehittynyt tuotemerkki, joka on hyvin tunnettu hevosihmisten keskuudessa. Playsson.net tavoitti portaalin ja sosiaalisen median kanavien kautta yli 1,2 miljoonaa yksilöllistä kävijää vuonna 2017.

Hyvien tilastojen avulla olemme saaneet useita mainossopimuksia ja tehneet sisältömarkkinointia eri yritysten kanssa – ja lähinnä niiden kanssa, jotka eivät liity hevosiin. Playsson.netin ”buyer persona” on nuori nainen, joka kiinnittää huomiota esimerkiksi meikki- ja hyvinvointiyrityksiin. Sponsoroitujen artikkeleiden tai sopimusten arvo on valtava, sillä mitä enemmän saa sopimuksia arvostettujen yritysten kanssa, sitä enemmän on hyvä vaihtoehto yhteistyökumppaniksi. Verkkomarkkinoinnilla on mahdollista vaikuttaa eri tavoilla.

Kaikki yritykset alkavat pikkuhiljaa ymmärtää, että markkinoinnin tulevaisuus on sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisen median vaikuttajat vaikuttavat valintoihimme, vaikka emme sitä välttämättä heti huomaakaan. Sama aalto kulkee jo ratsastusmaailman läpi ja siitä tulee yhä tärkeämpää. Kilpahevosten osuus on tavallaan naimisissa vedonlyöntijärjestelmien kanssa ja niin kauan kuin näitä hevosia nähdään sosiaalisessa mediassa saavutuksineen, sitä enemmän ihmiset lyövät vetoa ​​ja valitsevat näitä hevosia tulevaisuuden jalostuskäyttöön. Markkinointi oikealle kohderyhmälle ei voisi olla helpompaa kuin sen kohdentaminen sosiaalisessa mediassa. Silloin, kun sitä tehdään vedonlyönnistä kiinnostuneille tai vain hevostytöille, jotka haluavat ostaa jotain uutta ponilleen.

Kuvituskuvat: Pixabay

Lähteet:

CNN Library. 2013. Triple Crown Fast Facts. [Accessed: 3 December 2019] Available at: http://edition.cnn.com/2013/09/28/us/triple-crown-fast-facts/index.html

Hevostietokeskus. 2011. Hevosten tilavaatimukset 2014.  [Accessed: 3 December 2019] Available at: https://hevostietokeskus.fi/index.php?id=771&kieli=3

PING Helsinki. 2017. Research.

Rohan tallit. 2019a.  [Accessed: 3 December 2019] Available at: www.rohan.fi/opetustoiminta

Rohan tallit. 2019b.  [Accessed: 3 December 2019] Available at: www.rohan.fi/filmipalvelut

Suomen Ratsastajainliitto. 2019. Ratsastuksen tunnuslukuja.  [Accessed: 3 December 2019] Available at: www.ratsastus.fi/srl/ratsastuksen-tunnuslukuja/

Suomen Hippos. 2019. Kansainvälinen raviurheilu. [Accessed: 3 December 2019] Available at: www.hippos.fi/raviurheilu/kansainvalinen_raviurheilu

The Balance Small Business. Hudson M. 2019. What is social media?  [Accessed: 3 December 2019] Available at: http://thebalancesmb.com/what-is-social-media-2890301

You Might Also Like

Leave a Reply